به بوی بد دهان در اصطلاح پزشکی هالیتوز یا هالیتوزیس گفته میشود. تقریبا 25 درصد افراد جامعه با این مشکل روبرو هستند. که اکثرا نشانه ای از بهداشت ضعیف دهان و دندان است.
هالیتوزیس میتواند علل مختلفی داشته باشد اما مهمترین علل این بوی بد موارد زیر هستند:
· استعمال دخانیات: محصولات حاوی تنباکو به طورکلی بوی دهان را بسیار بد میکنند. علاوه بر این، چنین محصولاتی احتمالا ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهند که این خود باعث بدبو شدن دهان میشود.
· خوردن برخی از غذاها: خوردن برخی غذاها که حاوی پیاز و سیر هستند نیز می توانند باعث بوی بد دهان شوند.
· خشکی دهان: بزاق به طور طبیعی دهان را تمیز می کند. اگر دهان به دلیل یک بیماری خاص خشک شود، بوی بد دهان می تواند در مبتلا شکل بگیرید.
· بهداشت ضعیف دهان و دندان: اگر بهداشت دهان و دندان آنطور که باید رعایت نشود بر روی دندان ها پلاک شکل میگیرد. لایه های مخرب پلاک میتوانند به راحتی روی بد بو شدن دهان تاثیر بگذارند. بهداشت ضعیف دهان و دندان مخصوصا اگر تحت درمان ارتودنسی ثابت هستید میتواند بیشتر باعث بدبو شدن دهان شما شود.
· مصرف برخی داروها: برخی داروهای خاص می توانند تولید و ترشح بزاق را کاهش داده و بنابراین بوی دهان را تغییر دهند. افرادی که مکمل های ویتامین را با دوزهای زیاد مصرف می کنند نیز می توانند مستعد شوند.
· بیماری های مربوط به دهان، بینی و گلو: گاهی اوقات، سنگ های کوچک و پوشیده از باکتری می توانند در لوزه ها (در قسمت پشتی گلو) شکل گرفته و بو ایجاد کنند. شکل گیری عفونت و التهاب در بینی، گلو یا سینوس ها نیز می تواند باعث ایجاد هالیتوزیس شود.
· جسم خارجی: در صورتی که یک جسم کوچک خارجی در حفره بینی قرار گرفته باشد (بویژه در کودکان) ممکن است بوی دهان بد شود.
· بیماری ها: برخی از سرطان ها، نارسایی کبدی و سایر بیماری های متابولیکی می توانند در بو گفتن دهان نقش داشته باشند. بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) به دلیل بازگرداندن منظم اسیدهای معده به عقب می تواند باعث بوی بد دهان شود.
بهترین روش برای کاهش و درمان هالیتوزیس، بهداشت دهان و دندان است. این امر باعث می شود از شکل گیری و ایجاد حفرات دندانی جلوگیری شود و احتمال ابتلا به بیماری لثه را نیز کاهش می دهد. در صورت ایجاد حفره در دندان ها ممکن است نیاز به پر کردن و عصب کشی دندان باشد.